Katarinamedium

Så här gör du får att hitta ditt fokus

 

När jag jobbar här hemma är det viktigt att jag själv hittar ett fokus så jag får gjort det jag ska göra. Det är nu inte lika lätt i jämförelse med att sitta på ett kontor eller liknande när jag hade en arbetsplats att gå till och där jag hade min plats.

Visst, det är sant att idag har jag ett kontor här hemma, men självdisciplinen är inte lika självklar. Nu har jag ju ett helt annat jobb här hemma än jag hade i banken. Men är det så stor skillnad när det handlar om att ha sitt fokus?

Därför ska jag nu ge dig mina bästa tips på hur du kan göra för att arbetet hemma ska bli bättre. Så här gör du får att hitta ditt fokus

Kontorslandskap skapar stor ohälsa

I många studier har det visats att stora kontorslandskap är värsta tänkbara för att just skapa ohälsa. Det är raka vägen mot utbrändhet. För att jobba i koncentration med ständig risk att bli avbruten är det bästa sättet att kapa skaparglädjen vi alla är födda med.

Kollegor som stör i onödan, en telefon som ringer ganska ofta och annat surr och prat i samma lokal. Det är vad jag kallar det värsta som kunde hända mig för att jag skulle gå i väggen och tappa mitt fokus. Det har även gjorts studier på att det tar upp till 25 minuter för att hitta sitt fokus man arbetat med när man blivit störd i en arbetsuppgift. Koncentrationen man hade innan tar så lång tid att hitta tillbaka till.

Bättre hemma

För mig är det definitivt en bättre arbetsmiljö med att jobba hemifrån, men arbetsmoralen har sjunkit. Det kan jag avslöja att det har det. Efter 3 omgångar av utbrändhet har jag idag svårt med mitt eget fokus, därför har jag fått lära om hur just jag ska göra.

Listor och anteckningar tappas jag ofta bort, därför använder jag det jag alltid har med mig. Nämligen telefonen. Den är min räddning i nästan allt. Den påminner mig i möten och bokningar. Den även säger till från min kalender vad som ska göras varje dag. Men det är fortfarande jag som bestämmer hur jag vill arbeta här hemifrån.

Många idéer

För att ta några exempel hur jag gör är att jag har en lista för mina idéer. Jag har en lista för mina bokningar, och jag har en lista för bloggen. Självklart finns fler listor men det här är ju bara några exempel. I kalendern skriver jag upp vilka dagar som går till vad och vilka saker jag ska jobba med under veckan. Alla mina ideer och tankar som ständigt poppar upp använder jag anteckningar för att minnas. När jag sedan söker någon ide har jag redan den där och slipper gå igenom min stackars hjärna igen.

Allt jag gör skriver jag upp. Det är även så att mitt privatliv har hamnat i samma kalender. Det är tur att det finns olika färger för mig själv, mitt arbete och även gemensamt med maken. Även läkarbesök har en egen färg. Allt detta för att jag ska minnas.

Fokus blir bättre

Ju mer disciplin på det du ska göra varje dag ju bättre fokus får du. Om det så tar en hel dag med en enda sak så låter jag det vara så. Vila sedan däremellan. Mitt resultat blir så mycket bättre när jag fått ha mitt fokus i fred. Så egentligen är det inte svårare än så. Men det viktigaste är nog självdisciplinen. Starta redan idag mot att få mer struktur på hela din dag. Det är inte heller fel att boka in vila och även att fira när du nått dina mål. Både små mål och stora mål.

/Always & Forever
Katarina

katarinamedium

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *