Katarinamedium

”Möte med Ambres”

För några dagar sedan hade jag möte med Ambres. Det var säkert 10 år sen senast. Mediet Sture med sina 78 år är lika pigg kanske något trött. Tänk att Sture verkat som transmedium i nu 40 år!! Det är imponerande. Lika fascinerande som första gången jag träffade både Sture och Ambres. Det var 1984 eller 1985, minns inte riktigt. Det var  i ABF huset och det var smockfullt. Folk fick sitta i trappen med högtalare för att kunna få vara med. Det var smått hysteriskt men ändå så fantastiskt.

Att få se utvecklingen mellan Sture och Ambres har också varit intressant. Ambres är mycket mer spontan och lugn på ett vis. För 30 år sedan då jag fick möta dem var det lite stelare och korrekt och riktigt. Det är nu med men på ett mer avslappnat vis. Ambres pratade om olika grupperingar och vad det kan ställa till det för människor. Jag måste säga det var ett nytt sätt för mig att tänka och även jag fick aha upplevelsen om varför jag själv inte är så förtjust i grupper av olika sammanhang.
Ambres beskriver det så att så fort man skapat en grupp av något startar en stor risk för sektbeteende samt gruppering av människan. Människan för ännu mindre vara fri i sitt tänkande och filosofi när det finns andra runt om som ofta kommer med kritiskt tänkande inom grupperingen. Jag ser själv detta ofta i grupperingar. Jag tänker så här, kan vi inte få vara individualister i olika sammanhang istället. Utan att det ska heta ditten och datten. Låt den fria människan få komma fram istället. Det är ju även så att om en gruppering redan finns och är fastställd är det ofta svårt för andra att komma in. Se på slutna sällskap som Orden av olika sätt och sammansättningar. Eller grupperingar som har egna ”lagar och regler” om att ”du får vara med men inte du” anledningen kan givetvis vara olika men jag hör ofta att det är oliktänkande som avgör om man är ”med i gänget eller inte”. Nu talar inte om religion eller andra trosuppfattningar, utan tänkande i allmänhet. Jag tyckte Ambres uttryckte sig väldigt bra med vad han menade. Att varför måste det bildas grupperingar jämt. Varför kan inte varje enskild person utgå från sin egen punkt och energi, och verka därifrån. För så fort det skapas en gruppering, stängen man också in. Både dem som är i den men även dem som är utanför. Tänk på den! Det föder en del tankar faktiskt. Visst, till viss del kan jag förstå vad som menas med grupper och sammanslag som t ex Amnesti International och Djurens rätt m.m. Men det är mer människor i sig, som jag tyckte detta blev högst intressant. Jag ser ju tendenser till sektbeteende i mediumkretsar. För att inte tala om grupper på Facebook som är något i hästväg ibland vad vissa styr och ställer med människor vad de får göra och inte göra. Det har gått över styr många gånger tycker jag. Men det finns väl en mening med det också. Jag kan bara hoppas människan vaknar någon gång. Lyssna till dig själv och gå efter det mer. Jag menar om något känns fel inom dig, varför fortsätta då med galenskaper. Jag förstår inte hur en del fortsätter trampa luft.
Jag var själv med en (av många) händelse för en tid sedan där det var märkbart vad gruppering kan ställa till det, bara för pengars skull. Att nästan gå över lik för att skaffa uppmärksamheten till sig för att få in pengar till sin verksamhet. Eller hur man kan utagera en kollega och vän för att skaffa sig makt. Just pga gruppering. Intressant på ett vis men även oerhört sorgligt hur man kan bli så manisk.
Skitsnack är visst något som är populärt i många kretsar. Jaa vad ska man säga om det. Jag säger nog som jag alltid sagt, så som man säger om andra är man ofta själv. Jag har också sagt min ståndpunkt ibland, men åsikt får man ändå ha. Det är just spridningen av skitsnack jag är emot. Dels vet man inget förrän man gått den andres skor. Inte förr har du ens rätt att säga eller agera något mot någon annan. Man vet inte vad som är källan till allt från början.
Nog om grupperingar, jag hoppas bara en tanke ägnas åt detta och att just Du gör en förändring i vad du vill uppnå. Det kanske är själv, inte med andra.

 

ambres

2 svar

  1. Mycket tänkvärda funderingar Katarina! Har lite liknande funderingar själv kring ”fenomenet” Martinus.

  2. Mycket aktuell fråga som jag tar upp måndag eller torsdag med folk som undrar.
    Tack Ambres för det!
    Och tack Katarina för rapporten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *