Katarinamedium

Annons i samarbete med fyndiq

Boo Hoo Halloween närmar sig

31 oktober infaller Halloween enligt där traditionen Halloween är som störst, USA. Vi här i Sverige tar gärna efter traditioner därifrån med öppna armar. Inte mig emot, då man i USA firar denna helg mycket traditionsenligt med att hylla de döda. Att det är en hopblandning av flera traditioner från olika tidsepoker och länder har nog många glömt. Det jag vet är att Alla helgons helg från Europa och All Hallows Eve. Alla själars dag har den även kallats, då firade man de döda med sammankomst och fest och ätande. I Sydamerika infaller ”Dia de los Muertos” 1-2 november varje år. Det är en motsvarighet till vår alla helgons dag.

Hur som helst infaller detta ungefär samma tid för att minnas, fira och värna om våra nära kära avlidna. Vad pumpa och spöken kommer av kan man bara spekulera i människan är duktig på att ändra traditioner genom åren. Så har det alltid varit och kommer alltid vara så. Hur Halloween ser ut om 100 år vet ingen. Men det blir nog annorlunda.

Det jag gör på Halloween är nog mest att minnas de jag har på andra sidan, men lite fint här hemma men mycket orange färger och tända ljus. Förr hade jag och mina tidigare arbetskamrater kostympartys där vi klädde ut oss till allt möjligt. Det kunde vara pirat, häxa, trollkarl, pumpa eller nåt annat spöklikt. Vi var ibland hemma hos någon eller ute på ett ställe som till exempel Hard Rock café. Det var väldigt roligt!

Vad gör du själv en sån här dag?
Har du traditioner på Halloween eller alla helgons helg, och vad händer då?

Vi är alla olika så klart, och inget är fel. Det jag känner är att det kan vara bra och skönt med en dag för att minnas sin nära och kära. De tillhör ju livet och döden.

 

/Katarina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *