Katarinamedium

Gudinnor & prästinnor (2018)

 

När jag träffade Tove för första gången minns jag inte, men det är många år bakåt som vi träffats så där i förbifarten på olika alternativmässor i Sverige. Men en av gångerna blev nog lite mer speciell för oss två. Jag stod vid hennes monter och vi småpratade om lite olika saker. Vi kom in på var vi bor och var vi kommer ifrån. Tove säger med stolthet att hon är född på Gustavsbergs BB!

Jag fick fullt fokus på Tove, frågade hur hon kan känna till det. För vad jag vet är att den fanns endast några få år, sen flyttades barnafödslar till Nacka eller Karolinska sjukhuset i Stockholm. Jodå, se hon var född i Gustavsberg och Tove visste också vem som var barnmorska eller jordemor, som det faktiskt hette då. Hon hette Sandra!

Att jag vet detta om BB i Gustavsberg är för att min farmor har jobbat där en mycket kort tid. Hon hette Sandra! Ja, det var samma person. Jag personligen tycker det är märkligt, spännande och magiskt hur människor träffas och hur livs väven finns runt oss utan vi vet om det.

Jag minns själv hur min egen farmor var stolt över sitt yrke. Hon var en av dem få som åkte runt på öar i skärgården och bevakade födslar förr. Tills en dag BB kom och min lilla farmor kunde äntligen ha en fast plats för yrket.

Så där står Tove och jag häpnar över vårt möte på mässan. Så vi konstaterade är vi kan nästan kalla oss ”släkt”. Vi kallar oss skämtsamt för ”Bästekusiner”. Vi är båda nöjda med det.

Mitt eget intresse för Gudinnan, kom väldigt tidigt. Men det har aldrig slagit rot ordentligt. Men en sak som jag fastnat för under åren var ett uttryck jag gillar skarpt. Gud-innnan! Alltså den gudom som var innan allt. Det var en trevlig tanke jag haft med hela tiden, särskilt i tunga och svåra tider.

Här nedan är min intervju med Tove Barbrosdotter Buhe-Stam.

”Always and forever”
/Skribent Katarina Lövelius

gudinnor och prästinnor

 

Vem är Tove? Berätta om dig själv.Jag är född in i magin och lärandet av den gamla historien både från mammas och pappas sida. När jag var tre år tog farfar med mig in i skogen och lärde mig se naturens under. Fefolket och att läsa av träden. Han lärde mig jojken och samernas visdom. Farmor lärde mig kula. Mamma och mormor lärde mig se dem som besöker oss från andra dimensioner.

Att förstå mina drömvandringar där och vad jag såg/mindes från mina tidigare liv. De lärde mig etiken; hur man får göra/vad man inte får göra. Älvorna var tidigt mina följeslagare. I skolan plöjde jag böcker om Atlantis, Lemurien och Gudinnor. Historia och religion från kulturer i tid och platser.

Jag lärde mig mer i detta andliga även under tiden jag utbildade mig till Modedesigner i Italien och England, under mina kurser i Tibet, Kina och Indien. Jag blev handplockad elev till Rose Silvermoon i USA, till en av druidismens stora läromästare. Jag startade ett projekt med Prins Otar och blev även hans elev. Idag är jag Högprästinna i Holy Sisters of Lemuria and Atlantis.

Vi är 5 stycken med denna titel i denna kult i Världen. Jag är Högprästinna i Beskyddandets av Gudinnans kult. En kult med rötterna i Atlantis, där Högkonungar och Högdrottningar sedan tusentals år tillbaka och i rakt nedstigande led har beskyddat Gudinnan.

Jag är Bandruid, en kvinnlig visdomsbärande druidprästinna. Jag är Överprästinna i det Nordiska. Idag åker jag Europa runt och håller kurser, föreläsningar om Gudinnor. Jag ger kurser i främst Prästinnearbete, Bandruidism, Lemuriskt Djuphelande, Årshjulet, Runor på ett annorlunda sätt.

Jag arrangerar mässor och utställningar, har träffar under Blåmåne, Rödmåne och Fullmåne, håller Gudinnetjänster och mycket mer. 2012 gjorde jag en av mitt livs stora drömmar. Tillsammans med tre vänner startade jag inregistrerade Gudinnereligionen Temple of the Eternal Goddess/Den Oändliga Gudinnans Tempel. Idag är vi en av religionerna här i Sverige, men även i utlandet.

Du heter Barbrosdotter i efternamn. Berätta hur det kom till?

 

Barbrodotter är inte mitt efternamn utan ett av mina förnamn tillsammans med Börjesdotter då jag ville ha båda mina föräldrars namn med mig. Mitt efternamn är Buhe-Stam. Buhe kommer från adliga von Buhe då vi hette så när vi kom hit som valloner från Belgien. Namnet kommer ursprungligen från Tyskland med mammas släkt. Stam kommer från pappas släktgård – Stamgården – i Dalarna.

Man kan så klart läsa mycket om ditt Gudinneintresse och ditt arbete med det på din hemsida. Vill du berätta med egna ord om det för den person som inte är så insatt i detta? Vad ska vi med Gudinnan till?

Gudinnan och tron på henne var det första man i alla kulter trodde på, och tillbad i världens alla hörn och tider. Ur Gudinnan och hennes tro har alla andra religioner och trossamfund vuxit fram. Kyrkor bl.a. är byggda över gamla Gudinneplatser. För mig är hon alltets ursprung. Hon var först. Men hon är inte ensam. Givetvis har hon Guden med sig där hon vakar över oss.

Att Gudinnan fortfarande lever kvar med det hon står för. Hennes namn kan man se i t.ex. den kristna tron, i katolicismen där Gudinnorna ”tagits över” av helgon som står för samma saker. I det gamla Årshjulet med sina helgade dagar ser vi att t.ex. Litha/Sommarsolståndet blivit Midsommar, Yule/Vintersolståndet blivit Jul och så vidare.

Gudinnorna och Gudarna – Gudomarna – i det hedniska är fortfarande viktiga och närvarande även om många inte ser det.

 

Moder jord och gudinnan är viktig för dig, det förstår man med ditt engagemang och det du står för. Vad skulle du vilja säga till den person som ännu inte har väckt sin omsorg kring Moder jord.

 

Moder Jord är Naturen och miljön. Vi måste ta vara på henne och se till att hon håller sig frisk och levande. Om man kallar henne den Stora Modern eller Naturen.

 

Hur ser du på framtiden med eller om arvet efter ditt arbete?

 

Jag utbildar många runtom i världen genom Prästinnekursen. Många har valt att gå in i detta helt och fullt. Många går även in och arbetar i Gudinnereligionens Tempel och vill följa den vägen. Jag känner en enorm kärlek i att detta kommer att fortsätta.

 

Vad inspirerar dig som privat person?

Min familj, mina vovvar, vackra magiska platser, en kram och goda vänner.

 

Vad gör du en vanlig dag till vardags?

 

Jag arbetar alltid! Jag älskar mitt arbete. Startar gärna min dag vid havet med ljudning och trumma på vovvepromenaden. Sitter alltid en stund i Portalen om jag är hemma eller på en kraftplats om jag är ute i världen på arbete. Har jag tid går jag på museum och tittar på vår historia samt letar upp intressanta platser – labyrinter, skeppssättningar och gravkullar.

Så läser jag mycket också, har alltid 7-8 böcker jag läser per vecka, i olika genres. Detta är vanliga dagar för mig.

 

Kan du beskriva din absolut bästa händelse med ”Gudinnan” som har påverkat dig som mest?

 

Det är så många. Men en av dem var när jag stod i en kyrka i Europa och kände spiralkraften både över och under mig. Plötsligt visste jag vad som fanns under mina fötter. Jag kände Gudinnan föra mig dit. Jag såg, jag kände, jag visste. Och bara ett år senare hittades det som fanns under mina fötter. Tyvärr är det belagt med sekretess tills de är färdiga med utgrävningarna.

Ja, jag har fått komma dit och titta. Det var större än stort…. Det går inte ens att beskriva.

 

Vad kan du berätta om vetenskap kring ”Gudinnan”?

 

Nu börjar man runtom i världen att se Gudinnan – även vetenskapligt – med forskarnas ögon. Hon är inte bara någon som gamla kulter trott på och ärat, utan någonting stort som hela vår historia bygger på. Jag lovar att de kommande åren kommer det inte att vara ”flum” längre utan lika riktigt som alla religioner, all forskning i historien.