Katarinamedium

Ibland finns det skäl till att behöva låna pengar; exempelvis vid större inköp, renovering eller andra ekonomiska finansieringar. Du ska däremot aldrig låna om det inte är välmotiverat. 

Ett lån för ovanstående saker kallas privatlån (eller blancolån), vilket innebär att du lånar pengar utan säkerhet. Det kan variera mycket vad gäller belopp, löptid och räntekostnader. De flesta långivare brukar kunna erbjuda privatlån upp till 600 000 kr. 

 

Till skillnad från exempelvis ett bolån har du inget som du lämnar som pant till banken och med detta följer ofta lite högre ränta. Ett privatlån är avsett för just konsumtion och därför behöver du inte redogöra för långivaren vad pengarna ska användas till. På grund av att dessa lån har högre ränta, är det viktigt att du endast lånar om du verkligen behöver och att du tar hänsyn till din personliga ekonomiska situation. 

 

Vill du veta hur du kan låna utan att få en UC med många kreditupplysningar?

 

UC är ett så kallat kreditupplysningsföretag som arbetar med att sätta ett kreditbetyg på dig. De gör de genom att värdera information om din ekonomi för att bedöma din förmåga att kunna återbetala lånet. Informationen begärs in för att du ska kunna bli beviljad ett lån av en kreditgivare. Varje gång du ansöker om ett lån tas en ny kreditprövning och du kan därför ha flera förfrågningar som syns i din kreditupplysning oavsett om du tagit lånet eller ej. 

 

Att låna UC-fritt innebär att ett annat kreditupplysningsföretag än UC gör kreditprövningen. Det innebär att du kan bli beviljad lånet trots att du har många förfrågningar sedan tidigare.
På lånaucfritt.se kan du ansöka om lån hos flera olika långivare, du kan där jämföra räntor och villkor samt laborera med återbetalningstiden för att se hur det påverkar din månadskostnad samt slutgiltiga återbetalningssumma. På hemsidan kan du även läsa hur mycket mer du betalar för ditt lån än summan du faktiskt lånar, det blir tydligt och enkelt och se vad ett lån kostar dig i slutändan.

 

Det är viktigt att du inte lånar över din egna förutsättningar vad gäller återbetalning. Om du inte kan betala tillbaka skulden riskerar du en betalningsanmärkning, vilket kan få allvarliga ekonomiska konsekvenser på längre sikt. För stöd kan du vända dig till budget- och skuldrådgivning för din kommun. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *