Katarinamedium

Att vara sjuk kan leda till ohälsa

 

Ett tungt ämne jag vill ta upp är psykisk ohälsa. Om jag haft det? Ja absolut och det kanske pågår också. Ett tillstånd jag själv är dålig på att ta hand om mig själv.

Jag brinner ju för att få andra att må så bra som möjligt, särskilt andligt. Men jag är själv urpissigt dålig på att ta hand om mig själv. Men att vara sjuk kan leda till ohälsa. Här nedan ska jag berätta mer om att vara sjuk kan leda till ohälsa.

 

Semester

Vad är det? När hade jag semester sist. Det minns jag inte. Då menar jag semester med stort S. Att bra vara. Nej det har inte funnits sedan jag hamnade i ekonomisk kris (ca 2010) och det var inte mycket hjälp jag fick av någon. Det var bara spotta i nävarna och gneta på.

Uppe på det fanns redan utmattningssyndrom och utbrändhet, men jag kämpade på och trängde undan både panikångest och fullständig panik över att hälsan vacklade rejält.

Så det var inte konstigt jag bytte liv när det kom serverat till mig och knackade rejält på axeln. Jag tog den och kapitulerade. Det blev en räddning, absolut. Men har jag blivit bättre på att ta hand om mig för det? Nej det har jag inte.

Jag har fortfarande längtan av att hjälpa andra före mig själv. Det som kommer upp är en ständig ström av idéer och tankar på projekt och upptåg jag ständigt ska sätta ingång med och verkställa. Varför går jag i den fällan hela tiden? Ja det kan man undra. Kanske jag är fortfarande i fällan att vara ”duktig flicka” och tro jag ska få beröm av dem jag aldrig kommer få av. Jag tänker närmast på min biologiska familj. En stor faktor till att jag blivit sjuk och har en viss ohälsa.

Min familj

Pappa gick bort redan 1992, mamma gick bort 2019 men jag har aldrig fått hennes godkännande av något jag gjort inte heller bekräftelse på att jag kan vara bra på något. Vad gäller min egen syster vet jag inte vilken planet hon kommer ifrån. Men hon har förstår väldigt mycket för mig. Jag tror till och med det är med vilje. Inte har jag någon kontakt med henne heller. Jag behöver inte en person till som ständigt påminner mig om hur dålig och okunnig jag är. Det räcker liksom. Det är hennes fel att vi ännu inte haft begravning för mamma….Man undrar vad som händer i hennes hjärta och hjärna…

Det struntar jag i idag, och jag förväntar mig inte längre något mirakel från det hållet. Det bar så otroligt tragiskt att jag inte har kontakt med mitt enda syskonbarn. Visst, han är 30 år idag och har en egen fri vilja. Men han är nog idag för påverkad av sina egna föräldrar och kan inte bryta sig ut och bli sin egen. Men en dag kanske han vill ha lite kontakt med sin moster. Jag längtar i alla fall.

Psykisk ohälsa

Vad är det egentligen? Jag är absolut ingen expert och jag tror absolut det är en myriad av olika fack, sidor och vinklingar på vad det innebär. Det finns säkert skalor på det. Personligen vill jag inte kalla det psykisk ohälsa, jag vill hellre kalla det emotionellt handikapp. Att det finns saker kring detta vi borde ha lärt oss i skolan hur man tar hand om sig själv. Men icke. Inte heller får man veta eller lära sig i skolan vad man är bäst på och vad man behöver jobba på och ta in. Men icke. Så vad ska vi egentligen med skolan till….

Andra egon

Ego har vi alla mer eller mindre, men när det kommer till egon som inte förstår att  andra personer som vill inget annat än ställa upp och hjälpa till är det alltid tacksamt för de stora egona att trampa på. Helst ordentligt också. Jag var nyligen vittne till en händelse av en person som inte förstår vad ”personliga skäl” betyder. För mig betyder det lite olika saker men det kan vara t ex sjukdom, sorg, dödsfall, utbrändhet, ta hand om anhörig. Eller som i det här fallet med mig: jag prioriterar mig själv p.g.a. ohälsa med mig själv. På vilken nivå detta är vet jag inte själv. Men jag har tröttnat på personer som styr och ställer med mig som om jag var en idiot och inte kan mitt jobb. Eller personer som inte lyssnar till mina behov även i ett samarbete. Nej då avbryter jag och går in egen väg.

Jag kallar detta stora egon när de inte ens kan skicka en må bättre hälsning eller dylikt. Nej tack jag kliver av det tåget.

Mina sjukdomar och att vara sjuk kan leda till ohälsa

Det gör det inte lättare med ohälsa när det sviktar att bära på Diabetes typ 1, fibromyalgi, artros och en ryggvärk ingen vet vad det är. En ständig värk 24/7. Vilket gör jag har svårt att gå.
Så vad gör man? Jag kan helt ärligt påstå att det hade varit enklare hantera hela min situation om jag hade varit utan ryggvärken. Den påverkar mig mer än jag vill känna till. Ja jag vill inte känna till den jag vill inte den tar över.

Min framtid

Jag vill inte ens tänka på den just nu, för jag behöver mycket vila. Jag behöver mycket sömn. I december ska jag försöka prioritera det. Så gott det går. Mitt jobb ska jag absolut kunna fortsätta med. Jag älskar mitt jobb att hjälpa andra med deras personliga utveckling, personliga frågor och längtan efter anhöriga från andra sidan. Det jobbet ger mig energi och styrka så ingen ska tro att man ”stör” eller olägligt att be mig om olika tjänster. Nej det ger mig goda energier och det ger mig ett hopp om att man fortfarande tror på mig.

Det jag vill ge till dig är allt jag vet om kring andlighet, personlig utveckling och mediumskap. Så framöver kommer det mer av mig. Men jag måste ladda mina egna batterier så jag kan komma igen mig.

Jag ser ljust på min egen framtid ändå. Det finns inget annat val. Inte heller vill jag kapitulera för detta, det borde komma något som kan ge mig ett bättre liv med bättre hälsa. Jag vet det kommer, frågan är bara när. Jag har tillit till det och jag tror på ett eget helande. Så för gäller att vara sjuk kan leda till ohälsa och att lära mig ta hand om det och mig själv.

 

#psykiskohälsa #ohälsa #personligutveckling #vila #andlighet #diabetestyp1 #fibromyalgi #artros #storaegon #Attvarasjukkanledatillohälsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *