Katarinamedium

 Möte med Sannegården (2018)

 

För en liten tid sedan besökte jag Sannegården. Jag var inbjuden att hålla en seans för större publik. I samband med det passade jag på att ställa lite frågor till Linda och Jonas, för jag tyckte det var en intressant plats och det som skapades på Sannegården var i mina ögon något särskilt och unikt. Jag togs emot med stor värme och välkomnande armar.

Även stora hundpussar av ”Berra” fick jag. Härligt med djur! Missarna Steini och Rudy kom också och hälsade på när det passade. Angenämt tycker jag som älskar djur.

Sannegården ligger på Barnens ö, på Väddö i Roslagen. Det ligger väldigt fint till och har en miljö som får fantasin att spinna iväg i tankebanor om svunna vikingatider. Det första jag kom att tänka på när jag kom hit var P.C Jersild och hans bok ”Barnens Ö”. Nu är det så länge jag läste den så jag minns knappt vad den handlade om. Men ja, det var den jag tänkte på när jag var här på Väddö.

Maten här på Sannegården är verkligen lagad med kärlek och omtanke. Kocken Jonas har tänkt ut mycket vid varje tillställning men även tänkt hur det ska smaka, och hur det kan kombineras. En hel del av maten kommer från gården, men även närodlat och närproducerat som det bara tänkas kan. Hela konceptet låter som en bra ide och tanke för även framtida gäster att veta.

Om man vill komma hit och bara slappna av och njuta av skärgård, sol, natur och god mat, och sällskapet så klart, tycker jag man ska ta en tur ut hit. Linda är en riktig fixare. Hon fejar och trixar med allt på Sannegården. Det märks tydligt att hon vill alla ska trivas när man kommer hit. Linda och Jonas har verkligen stora armar och varma hjärtan.

Jag kan bara önska dem varmt lycka till med deras tanke och ide vad de vill skapa med kost, logi och events i andlighetens namn. Jag trivdes här, helt klart och jag kan bara tänka mig om hur upplevelsen är här på gården om sommaren. Definitivt kommer jag tillbaka för att avnjuta en sommarkväll i den här vackra och gemytliga miljön.

”Always and forever”
/Skribent Katarina Lövelius

sannegården

 

Vilka är ni? (berätta om er själva)

Linda: Jag är uppvuxen i Norrtälje med tre syskon. Mina föräldrar är båda från Finland, så jag är stolt andra generationens invandrare. Jag har jobbat om vartannat inom vården och restaurangbranschen sedan jag slutade skolan.

Jonas: Jag är mångsysslare och kock, uppvuxen på landet med en syster.

 

Vad är Sannegården? (Berätta gärna lite om historien kring Sannegården.)

 

Sannegården är vårt hem och vår verksamhet under ett tak, en liten kursgård i Roslagen norr om Norrtälje. På sommaren har vi café och restaurang, på vintern julbord och kvällsevent såsom t.ex. seanser. Vi flyttade hit våren-15 och första året anordnade vi helg retreats med meditation, enklare yoga och middag framför lägerelden.

Andra sommaren öppnade café och tredje sommaren var vi redo för trädgårdsrestaurangen. På somrarna har vi även utomhusyoga för alla fastboende och turister i området, vilket har visat sig otroligt populärt! När vi hittade Sannegården av en slump, upptäckte vi att de föregående ägarna hade liknande andligt intresse som vi.

Vi fick höra historier om hur de på nittiotalet hade haft schamankurser och andra andliga event på gården och när vi sedan såg alla böcker så klaffade det genast! Vi ville försöka väcka liv i verksamheten och Jonas hade sedan länge drömt om en verksamhet i den inriktningen.

Sannegården är byggd av en man som var både arkitekt och antroposof och det ser man överallt i huset; Hörnstenar, vingar på taknockarna och avsaknaden av helt räta linjer.

 

Vad är ert syfte med Sannegården?

 

Det vi vill med Sannegården är att kunna arbeta med och försörja oss på sådant vi tycker om och är intresserade av. Vi har börjat odla ekologiska grönsaker till caféet och restaurangen i liten skala, vi har egna höns och funderar ständigt på hur vi kan utveckla trädgården.

Vi vill kunna hålla fler retreats och mer intressanta eventkvällar under vår och höst och sedan kunna fortsätta med caféet och sommarrestaurangen på sommaren och de otroligt populära julborden i december. Just nu står vi i taget att börja bygga ut vårt kök.

 

Andras reaktioner på det ni gör på Sannegården?

 

De reaktioner vi fått av människor är väldigt positiva och de flesta som kommer hit är oerhört nöjda. Många har tyckt att vi är modiga! Caféet och restaurangen har blivit jättefint emottaget av våra gäster. Lindas fixande med mysfaktor och inredning och Jonas mat är en utomordentligt bra kombination. Jonas är en otrolig kock och alla verkligen älskar hans mat!

Retreaterna vi hade första året fick massor med lovord och även kvällseventen med seanser nu senaste tiden. Det som är bästa beviset på att vi gör det bra är återkommande gäster! Och när de sedan berättar vidare för sina vänner och bekanta är det bästa reklamen! Julborden ökade med 600% och seanserna med 500% på ett år!

Det låter mycket, vi gick alltså från ett fullbokat julbord till sex fullbokade året efter, och nästan det samma med seanserna! 🙂

 

Hur ser Sannegården ut om 10 år, tror ni?

 

Sannegården om tio år har anställd personal, trädgården och odlingarna är större och i full gång och verksamheten likaså. Vi har en permanent restaurangdel och gärna en lada eller liknande för yoga och större samlingar.

 

Vad har ni för framtidsplaner?

 

Våra framtidsplaner är även att själva utbilda oss mer i olika områden inom andligheten. Att kunna leva och uppleva så mycket som möjligt. Restaurangbranschen kan vi efter att ha jobbat som kock och servitris i runt 20 år så det vi vill utöka med är den spirituella biten så vi även skulle kunna hålla en del kurser själva.

Vi har gått en del kortare kurser som t.ex. Angel psychic för Birkan Tore, Läkande örter och medicinalväxter på Biskops Arnö. Reiki, Kinesiologi mm. Jonas jobbar även med Life-systemet och har vidareutbildat sig inom komplementärmedicin.

 

Vilka kommer till era arrangemang?

 

Till Sannegården kommer under sommaren fika-och matgäster av alla de slag, här ute finns tusentals sommargäster och barnkolonier och många hittar vår lilla trädgårds oas. Under vinterns julbord och vinterevent är gästerna mest fastboende i området, men vi har faktiskt haft gäster från Åland, Stockholm och Uppsala, då ordnar vi givetvis övernattning för dem som önskar.

Det brukar bli en skön blandning människor och en av de saker vi uppskattar mest har varit seanserna vi ordnat där gästerna suttit kvar efteråt med ett glas vin och snackat om allt mellan himmel och jord!

 

Hur ser ni själva på andligheten?

 

Vår syn på andlighet är ganska sund, ingenting går till överdrift och vi är öppna för olika synsätt. På skoj kallar vi tex vårt bibliotek för flumbiblioteket. Där hittar man det mesta inom spiritualitet, esoteria och andra flummiga ämnen! Vi tycker att andligheten är väldigt tillåtande, det finns inget ”rätt eller fel”.

Hela den andliga sidan följer en slags röd tråd och kan innefatta allt ifrån Gud, änglar, reinkarnation, attraktionslagen, utomjordingar, kvantfysik, hustomtar, auror och kristaller. Om man tar sig själv för seriöst och börjar mena att andras syn på saken är ”fel” kan man lika gärna gå med i en religiös fanatisk sekt.

Vi tror att vi kan lära oss av alla och det mest spännande som finns är ju att samtala och filosofera och utbyta åsikter om den andliga delen av livet. Andligheten är en viktig del i det vi gör och det är en del av den ständiga utvecklingen vi går igenom. Vi tycker att vardagen får ett större djup, eller ytterligare en dimension när man introducerar lite andlighet.