Katarinamedium

”Annons i samarbete med enklaavtal.se”

 

3 bra råd innan du dör till exempel ett testamente

I mitt jobb som medium och vägledare får jag höra av klienter att det ofta är krångel med efterlevandes tillgångar. Även jag själv har råkat illa ut efter min pappas död till exempel. Det är alltid samma problem och alltid samma kärna till det hela: den bortgångne har inte sett till det finns ett testamente till sina anhöriga och jurister att ta del av. Något som är till fördel är att ha ett testamente för bodelningsman när den dagen kommer.

Hur tänker du själv kring detta

Det kan tyckas att saker är självklart i en familj, men det är som jag brukar säga att när gud kommer döden, så kommer djävulen med arvingarna. Det är så sant som det är skrivet. Jag har själv upplevt hur en del är som gamar och bara ska ha allt. Utan att tänka sig för att det finns fler anhöriga som har rätten på sin sida, men gamarna utnyttjar okunnighet hos syskon och bara kör över.

Därför undrar jag hur tänker du själv kring detta? Har du själv sett till att det finns ett testamente efter dig till dina anhöriga? Finns det anhöriga? Eller kanske du sitter i samma situation som mig utan barn. Vem ärver efter dig om du inte har barn? Ja det finns en hel del att fundera kring detta. Därför har jag här skapat en bra lista över vad  du ska tänka på INNAN du går bort, så du får det som du vill ha det, utan tjafs i efterhand.

Första rådet

Skriv testamente! Använd bra och färdiga mallar för ett testamente som håller i juridiska språket och det inte lämnar frågetecken till vem som ska ha vad vid till exempel en bodelning. Det är så oerhört viktigt att ett sånt finns, så efterlevande har att rätta sig efter din vilja. Ett testamente är till för hur DU vill att det ska bli. Det rätar ut de flesta frågetecken till utropstecken.

Andra rådet

Om möjligt, dela ut saker du med säkerhet vill ska gå till viss person. Det jag tänker på är smycken, pengar, ägodelar med affektionsvärde och även saker kanske möbler som du absolut vill ska gå till speciell person. Dela ut det hand till hand när du har dina sinnen och fysik i behåll. Räkna inte med att syskon eller efterlevande klarar det själva när du dött.

Tredje rådet

Kontakta en begravningsbyrå i förhand och meddela dem hur Du vill din begravning eller ceremoni ska se ut och innehålla. Vilken musik vill du ska spelas. Vad för texter ska läsas. Har du önskemål om vilka blommor du vill ha. Vilken svepning och urna eller kista vill du ha. Bestäm det själv så slipper anhöriga grotta i det. De anhöriga har redan en sorg att bearbeta som är tung nog.

Mina egna erfarenheter

Min egen pappa gick bort för snart 30 år sedan. Redan då var det besvärligt med vem som skulle ha vad. Då det aldrig skedde en bodelning efter farfar gick den delen till mig och min syster. Min pappa hade dock gift om sig och hon-frun, ställde till en helvete för oss. De övriga syskonen till pappa fick börja en diskussion om vi, jag och min syster, överhuvudtaget skulle vara berättigade till ett arv efter vår pappa och i det här fallet också farfar. Det slutade med att alla pappas tillhörigheter och saker från Gustavsbergs fabriker, (pappa jobbade där i över 50 år)  gick till den nya frun. Arvet efter farfar slutade i katastrof. Arvet efter farmor som skedde 2006, fick inte en enda sak efter vår farmor. Allt gick till pappas syskon. Därför hävdar jag att det är bra med ett skrivet testamente, för du vet aldrig hur det går efter din egen död.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *